Heb jij een hond die:

  • Moeite heeft met zijn soortgenoten?
  • De wereld om hem heen eigenlijk te spannend vind?
  • Nog moet leren hoe hij zijn soortgenootjes beleefd en sociaal benaderd?
  • Of wil je gewoon graag meer leren over sociaal hondengedrag en onderlinge communicatie?

Wellicht zijn de sociale wandelingen van Op Hondse Wijze dan iets voor jou!

Tijdens de sociale wandelingen gaan we in een kleine groep (2-3 honden en hun begeleiders) op pad in een aanlijngebied. Iedere hond draagt een borsttuigje en loopt aan een lange lijn (3-5 meter). Tussen ieder koppel zit een ruime afstand waardoor het voor alle honden prettig blijft. Onderweg loop ik steeds een stukje met ieder koppel op waarbij we gezamenlijk de signalen van de hond observeren, bespreken hoe we hem kunnen begeleiden in een lastige situatie en bedenken hoe we hem zijn sociale vaardigheden kunnen laten inzetten.

De wandeling wordt op sommige plekken onderbroken met een kleine oefening, bijvoorbeeld het zoeken van voertjes of het lopen van bochtjes.

Het streven met de sociale wandelingen is dat jouw hond positieve ervaringen opdoet met andere honden, leert hoe hij zijn sociale vaardigheden en signalen kan inzetten en voldoende zelfvertrouwen ontwikkelt om zelf verstandige keuzes te maken. Als begeleider leer je naar je hond kijken om te zien wat hij nodig heeft en hoe je hem het best kunt begeleiden in een lastige situatie.

__________

Sociale wandelingen worden ingepland bij voldoende animo en de datum en dag worden dan in overleg geprikt. Op warme dagen houden we uiteraard rekening met wat de honden aankunnen en zullen we dus vroeg of laat op de dag starten.

Het gebruiken van een borsttuig en lange lijn is verplicht bij deelname aan de sociale wandelingen. Eventueel kan er bij mij voor de eerste wandeling materiaal geleend worden en daarnaast beschik ik over een klein assortiment tuigjes en lijnen als je besluit tot aanschaf over te willen gaan.

Bij honden met angstklachten of bovenmatig uitvallen, plannen we eerst één of meerdere privélessen in. De wandelingen moeten immers voor alle deelnemers veilig verlopen. Soms is het noodzakelijk om eerst individueel met probleemgevend gedrag aan de slag te gaan.

Speciaal voor jonge pups zijn er de Puppy Walks. Deze duren korter en zijn dus aangepast aan het groeiende lijfje van een jong dier.